Webbläsare

compass-151722_640Vilken webbläsare är bäst? Det finns inget riktigt svar på den frågan vart man än söker. De största webbläsare vi har just nu är Google Chrome, Safari (som är till Mac), Internet Explorer och Mozilla Firefox. Det finns ju en massa fler webbläsare där ute men dessa fyra är ledande idag. Här har vi fler exempel på webbläsare:  Opera, Netscape, Lynx, Links med mycket mera men vi har valt att fokusera på de mer populära och just nu mest använda webbläsare.

Funktion

Vad gör din webbläsare för dig? Det är inte nätet som är din webbläsare, nätet är de platser som du besöker när du är uppkopplad på internet. Alltså är det inte din webbläsare. En webbläsare är ett program som du får förinstallerat eller som du på egen hand installerar på din dator, mobil eller surfplatta. Webbläsaren är till för att hjälpa dig att komma till de sidor som du vill besöka på internets alla olika hemsidor. Du surfar med din webbläsare.

Det är inte din webbläsare som är uppkopplad till internet utan det är din dator.  Din dator är alltid kopplad till internet via ditt bredband. Det betyder då alltså att när du stänger ner din webbläsare så blir du inte bortkopplad från internet. Datorn är fortfarande uppkopplad för att du skall kunna använda andra program på din dator som kräver internet. T.ex spelprogram, musikprogram och mycket mera.

Mozilla-Firefox-4-free-Logo1Alltså din webbläsare är inte din direktkoppling till internet utan den agerar bara som vilket annat program som helst på din dator som kräver internet anslutning. Programmet ”Webbläsare” fungerar exakt som din dator. Din dator bläddrar hela tiden efter filer du har  på din hårddisk för att hitta exakt den du vill ha fram eller söker efter. Exakt så fungerar din webbläsare fast att den hela tiden söker efter filer på internet efter de sökord du givit. Den hjälper dig då att hitta till rätt hemsida eller liknande det du sökt efter.

Webbfönster

yeeeEtt webbfönster är det som kommer upp när du startar din webbläsare. Det liknar ungefär som vilket program som helst du öppnar på din dator. Det som är det klassiska kännetecken för ditt webbfönster är det långa adressfältet. I detta fält står det vilken sida du besöker och som din webbläsare har kopplat dig och är i kontakt med.

På det flesta webbfönster så har man pilar uppe i det vänstra hörnet som du kan hoppa bakåt och framåt på de webbplatser du har besökt. Man har också en knapp till som heter ”hemknappen” den klickar man på för att direkt komma tillbaka till sin startsida. Detta kan man ställa in för hand till exakt vilken startsida just du själv vill ha.

Grunden

Alla webbläsare har vissa grundläggande funktioner dom måste klara av för att kunna vara en webbläsare. Den måste kunna kommunicera med det stora nätverket på internet. Den ska klara av att kontakta webbsidor på nätet som ligger på en server. Sedan ladda upp det på din webbläsare på din dator. Det bruka kallas för att din webbläsare laddar hem informationen från en viss server där informationen du söker kommer ifrån. Det är självklart många andra program som spelar in i detta men det främsta din webbläsare gör är att ställa frågan.

Din webbsida har en funktion för att hålla reda på alla sidor du har besökt för att du och din webbläsare ska kunna hitta tillbaka dit enklare. Detta kallas för historik på din webbläsare. I den funktionen kan du gå in och kolla vilka hemsidor du varit inne på och även ta bort sidor ur minnet som du besökt.

Renderingsmotor

En viktig funktion i en webbläsare är vilken renderingsmotor som den använder sig utav. Renderingsmotorns funktion är att tolka och förstå det filer som den tar emot. Man brukar säga att din webbläsare renderar som i själva verket betyder att din webbläsare ritar upp sidan åt dig att förstå den.

2820302020_eb39fa50e0När du ska välja vilken webbläsare du vill har så rekommenderas det att man kollar upp vilken renderingsmotor webbläsaren har. det finns många olika där ute de tre största är Trident som Internet Explorer använder. Webkit använder Safari och Google Chrome, Mozilla Firefox använder en som heter Gecko. Dessa motorer kan skilja sig väldigt mycket på hur de ritar upp en sida. Just nu är Webkit det bästa som i stort sätt ritar upp isdan som den ska vara.

Alla webbsidor du besöker är uppbyggda på ett webbspråk, så som HTML och Javascript. alltså alla bilder all text och videos som visas på sidan du besöker är egentligen en kod. Det din webbläsare gör är att läsa dessa koder och omvandla dom till bilder, text och videos. Så man kan säga att din webbläsare på din dator agerar som din personliga tolk. Så du slipper sitta med en kod bok om webbens språk för att få fram vad hemsidan vill visa dig.

Webbläsarhistorik

Den allra första webbläsaren som skapades hette faktiskt World Wide Web och den kom 1990. Men istället för en webbläsare är det nu en betäckning på internet sökning. En annan känd webbläsare hette Mosaic, inte heller denna används idag som en webbläsare. Det sägs att Mosaic är grunden till webbläsaren Internet Explorer som vi använder idag.

Den största webbläsaren under internets framfart under 90-talet va Netscape. Webläsaren Netscape dominerade totalt ända fram tills Microsoft kom ut med Internet Explorer som ett gratis program när man köpte Windows. Netscape som hade varit ett fristående program som kostade pengar tappade användare. Människor började istället att använde det gratis program som följde med sin dator.

Internet_Explorer_logoEfter Internet Explorer släppts så dominerade det under hela 2000-talet. Där av är det många som inte vet att det finns andra alternativ utav webbläsare eftersom Internet Explorer alltid kom förinstallerat på alls datorer. Därför förknippar alla som om det lilla blåa ”e” märket på sitt skrivbord representerar internet, men så är inte fallet.

Netscape skapade sedan 2002 det som heter Mozilla Firefox idag men när det startades 2002 hette det något annat. En webbläsare som har gjort sig ett namn är Google Chrome som startade så sent som 2008 och är det yngsta i toppen av alla webbläsare. Google Chrome är nu bland de tre största webbläsarna vi har.