Vad betyder www?

browser-98386_640”WWW” är en förkortning på ”The World Wide Web”. Timothy Berners-Lee skapade programmet Enquire 1980 som sedan visade sig vara grunden utav det som blev ”World Wide Web” 1989.

Webben är den du använder för att hitta information på olika hemsidor eller ta reda på fakta. På ”nätet” kan du hitta info om resebolag, mäklare, spelbolag och massa inom din egna sociala omkrets. Det är webben som man oftast använder sig utav när man är uppkopplad på internet.

”World Wide Web” funkar lite som våra egna hjärnor. När du har en tanke ett minne eller rent av en känsla så länkar hjärnan sedan vidare det men en annan tanke eller minne och den tanken leder sedan vidare till en annan. Detta bildar då ett nätverk exakt som Webben.

Timothy Berners-Lee

Det va exakt så som Timothy Berners-Lee vill att det skulle vara. Ett organiserat sätt att hålla koll på all vår information inom företag, skola och mycket annat. Webben fungerar nu därför exakt som våra hjärnor fast via hyperlinks. Via hyperlinks hittar du liknande dokument, bilder eller hemsidor liknande till den man äger eller andra som du är inne på. Det leder sedan i sin tur vidare till något som liknar den sidan, bilden eller dokumentet. Det bildar därefter ett nät som funkar exakt som vi människor. Webben består av samma uppbyggnad och innehåll som våra hjärnor.

Nätet vs Internet

Det flesta människor förväxlar oftast Internet och ”World Wide Web”, internet är bara själva uppkopplingen mellan datorer och servrar runt om i världen. Webben är det du använder dig utav när du ska surfa på social medier och kolla när du behöver info om ett hus du ska köpa (som exempel). Nätet är som en massa skyskrapor, varje skyskrapa är som en stor server som alltid är uppkopplat på internet och som hela tiden tar emot och sparar information och även skickar ut information.

Om någon skapar en ny hemsida så betyder det att man hyr in sig i den här skyskrapan (serven) som man sedan fyller med massor utav information beroende på vad för slags hemsida som har skapats. Sedan länkas det ihop så att andra har tillgång att besöka hemsidan som skapats.

Webbhotell

För att du ska få ha din webbsida uppe måste man hyra in sig hos en Webb host alltså på ett webbhotell. Men vem som helst kan skapa sig en egen server om man har de rätta verktygen och kunskaper inom området. För att skapa en webbsida måste sidan ha en adress en så kallad domän. Som i verkliga livet med post och liknande då måste man ju veta vart man ska skicka och ta emot information.

Webbsidans information är skrivnen i siffror så som HTML och javascript. Detta läser sedan din webbläsare så att när du öppnar upp din sida så omvandlar den det till text, bilder och videos. Så därför behöver vi inte kunna några svåra och komplicerade dator språk utan vår webbläsare fixar det åt oss på noll tid.Best_in_class_cloud_vps_hosting_UK

I det stora hela kan man säga att ”The World Wide Web” är som en stor virtuell stad där vi kommunicera och skickar komplicerade webb/datorspråk till varandra. Där vår webbläsare agerar som vår personliga tolk. Precis som i en stad finns det ingen ägare och det är likadant med webben vi alla äger den tillsammans.

Starta egen hemsida

Vem som helst kan starta sig en egen hemsida. Det man behöver göra är att betala för internet en så kallad ISP (internet service provider) och registrera dig på ett webbhotell där du kan betala som en vanlig hyra i månaden, kvartalsvis eller årsvis. Du kanske får betala en liten summa för att reservera webbsidans namn också.