Uppdatera eller köpa ny laptop

De flesta av oss väljer att köpa en ny laptop när den gamla börjar bli lite långsam. Faktum är dock att det i de flesta fall är väldigt enkelt att uppdatera din gamla laptop till mycket högre prestanda. Det är i de flesta fall mycket billigare att uppdatera den gamla datorn till samma prestanda som en ny dator har. Det är alltid värt att se om du kan uppdatera din gamla dator innan du köper en ny.

Uppdatera din ram

ramEn av de första sakerna du skall titta på om din dator känns trött är om du kan uppdatera RAM minnet i din dator. Ram minnet är det minnet som datorn använder medan den arbetar och ett större ram minne låter datorn ha fler filer i minnet samtidigt vilket minskar hur många filer den måste läsa hela tiden och ger datorn frihet att fokusera på andra uppgifter. Att uppdatera ramen är ett mycket enkelt sätt att få datorn att kännas som ny. En större RAM får ofta datorn att bli mycket snabbare än den var innan.

Hur mycket RAM du behöver i din dator beror på vad du gör men du kan aldrig ha för mycket RAM. Med nuvarande RAM priset så rekommenderar jag att du uppdaterar till 16 GB RAM (2 x8 GB). Detta ät troligen flera gånger mer än du har i din laptop nu och är den storlek som ger dig mest minne i relation till priset.

Lita in på tillverkarens rekommendationer

De flesta tillverkar anger max siffror för hur mycket RAM minne din dator stödjer. Denna siffra är dock normalt bara en angivelse för hur mycket RAM de erbjuder support för. I många fall så stödjer moderkorten betydligt större RAM minnen än de som tillverkaren anger och du kan uppdatera datorn att använda betydligt mycket mer RAM än vad tillverkarens information antyder. Sök på Google för att se hur mycket RAM din dator egentligen kan utnyttja, inte bara hur mycket tillverkare vill att du sätter in.

Att ange en lägre RAM än vad datorn egentligen kan hantera är ett sätt för tillverkaren att få dig att köpa en ny dator tidigare istället för att uppdatera din gamla. I min dator ( en ACER) så är den officiella maximala RAM storleken 8 GB fördelat på två stickor om 4 GB. Moderkortet i laptoppen stödjer dock upp till 64 GB RAM ( 2x 32 GB) vilket gör det möjligt att uppdatera datorn långt bortom de officiella siffrorna utan att behöva göra några andra modifikationer är att byta RAM.

Byt ut din HDD mot en SSD

ssdAtt byta ut sin hårddisk mot en SSD (solid state drive) är ett annat mycket bra sätt att uppdatera sin laptop och göra den snabbare. En SSD gör det möjligt att lösa och skriva till hårddisken mycket fortare än en vanlig hårddisk och gör datorn mycket snabbare när du kör tunga program. Det är mycket vanligt att en SSD kan mer än halvera tiden det tar för Windows att ladda efter att man slår på datorn. Att starta tunga program och dataspel kan ofta bli flera gånger snabbare.

Priset på en SSD beror på hur stor hårddisk du behöver i din dator men det är ofta vanligt att hitta en som passar dina behov för mellan 1000 och 2000.

Genom att investera totalt ca 2500 kr i din gamla laptop kan du ofta ge den samma prestanda som en ny ”top of the line” laptop som skulle kosta långt över 10 000 kr att köpa ny.

Det här inlägget postades i Hårdvara. Bokmärk permalänken.