Spara pengar genom att byta till långsammare internet

När man väljer vilket internetabonnemang man skall teckna så är det mycket lätt att falla för frestelsen att teckna det snabbaste abonnemang man kan hitta. Det snabbare abonnemanget är ju trots allt inte alltför mycket dyrare och det ger mycket snabbare internet. Det är precis vad internet bolagen vill att du skall tänka. De skulle inte erbjuda dig en 5 gånger snabbare service för ett 25% högre pris om det inte var för att de visste att de kommer tjäna mer pengar på det. Faktum är att de flesta svenskar betalar för snabbare internetabonnemang än de behöver. För ett snabbare internet än de använder.

De flesta svenskar använder mycket sällan den extra hastighet som de betalar för när de köper ett snabbare paket. De extra pengar som du betalar för ett snabbare abonnemang är i många fall gratis pengar för internetbolaget eftersom du troligen inte kommer använda vad du betalar för.

Vet vad du behöver

Att de flesta svenskar betalar för ett snabbare internet än de egentligen använder innebär inte att du skall välja det långsammaste billigaste abonnemanget som din leverantör erbjuder. Detta paket kan vara för långsamt för dig. Vad du skall göra är att tänka igenom hur du använder internet och välja ett abonnemang som passar dig. Som en liten hjälp har jag skrivit en förenklad guide här nedan som ger dig en fingervisning om hur snabbt internet du behöver. Se vilken av nedanstående profiler som passar dig bäst.

Läser bloggar, facebook och skickar email

fb

Du använder inte internet till några tunga funktioner som kräver snabba hastigheter utan du kan lugnt välja att teckna ett långsamt internet abonnemang som fortfarande kommer ge dig allting du behöver. En 1 mb uppkoppling är mer än nog för dig.

Online casino, youtube och online handel

Du använder lite tyngre funktioner men fortfarande inget som kräver ett jättesnabbt internet för att fungera. Om du vill se Youtube videos med mycket hög upplösning kan det dock vara en bra ide att teckna ett snabbare abonnemang än vad denna grupp normalt behöver. En stabil 2 mb uppkoppling funkar bra för dig.

Skype och andra voip tjänster

Du använder internet mycket för att ringa vänner och bekanta runt om i världen. Det viktigaste för dig är inte hur snabb nedladdningshastighet ditt internetabonnemang erbjuder utan du skall istället titta på upphastigheten. De flesta internetabonnemang kan ta emot skype samtal men det krävs en bra anslutning för att du skall höras bra på andra sidan. Du behöver ett internetabonnemang som erbjuder minst 2 mb både upp och ner. Ett lite snabbare abonnemang är ofta bättre.

csgoDu tycker om att spela dataspel online

Du vet troligen bättre än jag vilken anslutning du behöver baserat på vilket spel du gillar att spela. Generellt sätt kan dock sägas att du skall leta efter en internettjänst med så låga pingtider som möjligt. Detta kommer i de flesta fall påverka spelupplevelsen mer än totalhastigheten. Det är dock troligt att du behöver en snabb uppkoppling för att kunna utmana de allra bästa spelarna.

Du ser netflix, HBO go, Amazon prime och andra videotjänster på din TV

Om du streamar mycket till din TV behöver du en snabb internuppkoppling. Netflix anger själva att du kan använda deras tjänst med en 0.5 mbit uppkoppling men det kommer inte att ge dig särskilt bra upplösning. Om du vill kunna se HD tv så rekommenderas att du minst har en 5 mbits uppkoppling och om du vill kunna se Ultra HD (4K) så behöver du en 25 mbits uppkoppling. Kom ihåg att det inte spelar någon roll om ditt internet är snabbt nog att streama ultra hd om din tv inte kan visa det. Om du inte har en 4k tv så räcker en 5 mbits uppkoppling för att ge dig den bästa bild din tv kan visa.

Det här inlägget postades i Ekonomi, Tips. Bokmärk permalänken.