Om internet

network-cables-499792_640Hur funkar egentligen internet? Ingen äger internet, ingen är chef över internet utan vi alla äger den tillsammans. Internet är som ett enormt nätverk av kablar. Kablarna går till servrar och datorer som kommunicera med varandra, som t.ex att skicka och ta emot filer mellan varandra. Det kan även ske via satelliter, fiberoptiska kablar och annat men enkelt och kort fattat är internet ett stort nät av kablar, det är också därför det kallas ”nätet”.

Så fungerar internet

Internet är ett sätt för datorer att kommunicera och skicka information till varandra, detta kan man kalla för servrar som är direkt kopplade till internet. En server är t.ex en dators hårddisk som delar med sig av information och annat som servern vill dela med sig utav. Exempel på detta kan vara en webbsida som du vill besöka och webbsidan ligger då alltså på en server (En stor dator och hårddisk).

Varje server/dator har en unik egen kod som identifierar datorn. Denna kod kallas för IP-adress och gör så att datorerna lättare kan identifiera vart den andra befinner sig och vilken dator/server den kommunicera med. Förkortningen IP står för Internet protocol adress. Ett exempel på en IP-adress är Google.se:s  195.95.178.103. Vi säger dock inte IP-adressen till varandra, vi använder oss istället av namn till dessa IP adresser t.ex ”Google”. Annars skulle vi behöva memorera långa rader med siffror att komma ihåg.

Så kommunicerar din dator

Din dator som du har hemma är inte en server och är inte direkt kopplad till internet utan den är indirekt kopplad via något som heter ISP internet service provider (din internet leverantör). Leverantören hjälper dig helt enkelt att koppla upp på internet.  När man skickar mejl, tweets, bilder och annat via internet så bryter internet ner informationen till små ”paket”. När paketet skickats till sin destination så byggs det ihop igen till exakt som det var när du skickade det.

För att allt detta ska hamna rätt och inte komma fel, om du t.ex sitter på jobbet bredvid din chef som kollar på företags info på nätet medan du surfar på Facebook, Då kanske du inte vill att det ska komma upp på din chefs dator, Därför har alla datorer som är kopplade direkt eller indirekt till internet sin egen IP-adress, så när du surfar på Facebook sänds din IP adress fram och tillbaka genom s.k routers som hela tiden ser till att det landar rätt tillbaka i din dator.

Internet användning

Idag används internet över hela världen av miljontals människor varje dag överallt och under alla dagens timmar, man beställer mat, man chattar med vänner, man håller sig uppdaterad på allt, man kollar vädret mm, man kan säga att den har en stor del och stor inverkan på dagens samhälle.

De flesta använder internet för att hålla sig uppdaterad inom det sociala livet så som Facebook, Twitter, Instagram med flera, det flesta sociala medier används också för att kommunicera med varandra. Internet används mycket för att hålla koll på vad som händer i världen, allt från bilder på halvnakna kändisar till känsliga och allvarliga nyheter om t.ex fattigdom och svält.

Man använder internet för andra viktiga saker också t.ex, för något/några år sedan kom allt det här med att man kan sköta alla sina bankärenden genom mobilen/webben och det används väldigt flitigt i Sverige, Alla våra banker vi har i Sverige har sin egen hemsida med all information om hur du skapar nya konton, betalar räkningar, hur du beställer varor och liknande via nätet och mycket mer!. Alla banker har också en egen applikation som är väldigt lätt att använda till sin mobil samt surfplatta.

Streaming

Vad som har blivit mycket populärt att använda internet till just nu och som har gått väldigt mycket framåt är Streaming. Streaming är ett sätt för dig att via internet kolla på filmer, serier, lyssna på musik, livesändning i sport m.m. Det finns hur många sidor och applikationer som helst för dessa tjänster, både lagliga och illegala.

Inom musiken används tjänsten Spotify mest, som var den första tjänsten att streama musik via ett program som va uppkopplat till internet. Det finns olika slags konton du kan ha, gratis eller premium. Med ett gratis konto får du reklamavbrott mellan låtarna och programmet kan endast användas i datorer, ej i mobiler och surfplattor. Med ett premium konto kan du lyssna oändligt mycket utan reklam och begränsningar samt att du kan använda det i din telefon eller surfplatta med Spotifys egna applikation.

Efter Spotifys framfart inom musikstreaming har nu även andra företag såsom Deezer, Beats Music, Sony Music Unlimited m.m skapat sina egna streamingtjänster. Men störst inom streaming har nog film/serier blivit, mycket p.g.a dagens snabba bredband. Internet är större än någonsin, många orkar inte gå till butiken för att hyra sin film eller gå på bio.

Därför väljer många att snabbt och smidigt besöka olika företag med filmstreaming och skapa sig ett konto för en liten summa pengar varje månad. Då har man direkt tusentals olika film- och serietitlar att välja på. Inom filmstreamingen finns det också många gratis sidor som är illegala för de som äger sidan men inte för den som använder sidan och kollar på film/serier. Största namnen inom streaming sidor utav film/serier är Netflix, Viaplay, HBO, Cmore och många fler.

HBO_HD_logo Netflix_logo_2014 hämta