Mobil/Surfplatta/Laptop

768px-Apple_gray_logo Windows_logo_-_2012På senaste tiden har det med bärbara datorer blivit populärt. Även det här med att alla ska ha en surfplatta och mobil också. De flesta i dagens samhälle har oftast en laptop(bärbar dator), smartphone och en surfplatta. Alla dessa apparater används i stort sett exakt likadant som den andre. Man surfar på sociala medier, man spelar spel, man ringer, chattar, kollar nyheter med mycket mera!

Mobil

Mobilen användes i första hand för att ringa och prata med varandra utan att behöva vara kopplad med en sladd i väggen. Mobilen idag som knappt är en mobil utan en Smartphone som det kallas är nästan lika kraftfull som en dator i litet format då förstås. I dag använder du den till att smsa(chatta) med varandra kolla igenom din Facebook, kolla dina saldon på banken.

Allt detta kan du göra på olika applikationer som du kan ladda ner på din telefon. En applikation motsvarar ett program som du har i din dator fast med ett annat namn helt enkelt. Alla stora webbsidor som finns ute på nätet där dom en gång startade sina sidor, har nu nästan alla en helt egen app. Applikationer är mer kompatibel med din telefon än att du ska behöva gå ut via din internet app och hantera allt där.

IPhone6_silver_frontfaceDe största sociala medier har alla en egen applikation för dagens smarta telefoner. Facebook är det största namnet inom sociala medier och de va bland de första att skapa sig en app. Så det blev mycket enklare för alla deras användare att logga in via en app vars namn är Facebook istället för att gå in via internet appen och slå in allt med www.facebook.se och behöva logga in på nytt hela tiden.

I dag är Apple störst när det gäller mobil telefoni med deras Iphone produkt. Den har den snyggaste designen och bland de smartaste processorerna och mycket lagrings möjligheter. Har i stort sett alltid det nyaste applikationerna kompatibla med deras telefon först. Och självklart kompatibel med alla slags hörlurar, stereoapparater mm.

Surfplatta

En surfplatta fungerar i stort sett exakt likadant som en smartphone. Den enda skillnaden emellan dom är egentligen bara att du inte kan ringa röstsamtal med en surfplatta. Men du kan faktiskt ringa med videosamtal via din surfplatta.

I en surfplatta använder du dig också utav applikationer så som internet appar,spel appar, musik appar med flera. Och det är exakt lika simpelt att surfa på en surfplatta som på en dator. Skillnaden är den att du trycker direkt på skärmen tack vare touch teknologi. Du slipper allt det här med ett tangentbord och datormus.

Surfplattor används mest för att spela på olika applikationer eller bara slösurfa. Många använder det även till sitt jobb med snabbt och smidigt tillgång till schema, dokument mm. Men framför allt för att spela online via olika spelbolag. Detta visas väldigt mycket på reklamer om online betting på tv och på väldigt många webbsidor. På reklamerna framför dom väldigt mycket att man ska spela på sin mobil eller allra helst sin surfplatta.

Laptop (bärbar dator)

Något som verkligen har växt fram de senaste åren är det här med att använda sig utav en laptop. en dator där skärm, tangentbord, och en datormus sitter ihop. Datormusen framstår lite mer som en slags platta istället och kallas just för pekplatta.

MacBookI en laptop är allt integrerat i modekortet på datorn och väldigt svårt att laga själv. På de allra hetaste bärbara datorerna så har företagen gjort så att konsumenten kan gå in och byta vissa delar själv. Men ändå inte så pass mycket som på en stationär där du kan byta precis allt.

Hetaste märket inom bärbara datorer just nu är Apple med sina olika modeller på laptops. Apple har två olika modeller på bärbara datorer en lite mindre och inte lika kraftfulla version som heter Macbook Air. Dom har sedan en lite mer kraftfullare och större version som heter Macbook Pro. Båda modellerna finns förstås i olika klasser också beroende på vad man är ute efter så skiljer sig det i pris och prestanda.