Datorer

EniacI dagens samhälle spelar datorer och liknande objekt en sto roll i vårt samhälle. lika stor roll spelar datorer som internet för utan dator skulle vi aldrig ha skapat internet. År 1970 skapades datorer för det privata bruket och sedan dess har utveckling verkligen spurtat framåt. De första datorerna levererades hem som stora byggsatser som man fick bygga ihop själv och man va tvungen att ha ett tekniskt kunnande. Förkortning för dator är PC och det står för Personal computer.

Historik

För att du skulle kunna öppna ett program på det första hemdatorerna va man tvungen att skriva in textkommandon. men 1983 kom en ny program vara som kallades Apple Lisa och det va liknande det skrivbord som vi ser på våra datorer idag. Man kunde då se ikoner som man bar enkelt med en datormus kunde klicka på, istället för att skriva in textkommandon för att komma dit.

I början av 70-talet när det blev aktuellt med datorer i hemmet var det ett väldigt högt pris på en dator. Det var därför inte så många som ägde en. När IBM kom med sin första PC 1981 sägs det att de va då startskottet för persondatorer gick. Apple hade redan börja tillverka sin person PC redan 1976 men det var inte för ens Macintosh kom 1984 som det tog fart på marknaden.

Ibm_pc_51501990 sjönk priserna på alla PC och nästan var och en ägde en dator. Det var under den tiden människor började koppla upp sig till internet via sitt telefonmodem. Som sedan växte vidare till bredband som vi använder idag.

När sedan Microsoft Windows kom under 1990 så blev skrivbordet standard på alla datorer men lättåtkomliga mappar och program. Windows är i dag bland det största operativsystemen du kan ha på din dator. Även Mac OS har blivit bland de största och effektivaste som vi använder just nu.

Operativsystem

 

Operativsystemet Mac OS används och kommer endast förinstallerat på företaget Apples datorer. Windows däremot har avtal med massa olika dator tillverkare som säljer sina datorer med Windows förinstallerat och alla dess funktioner och program.

Operativsystemet är det som man har installerat på en dator, det fungerar som et program. Det styr allt som ska köras och hjälper dig så att det blir lättar att hitta info inom datorn. Operativsystemet ansvarar för att fördela upp arbetet på datorns komponenter och bestämmer vad som ska köras och inte.

Dagens Datorer

Om vi kollar tillbaka på gamla datorer och jämför dem med dagens datorer. Dom inte i närheten lika på utseendet inte heller samma kapacitet. Det skiljer ofantligt mycket från då och nu, för va alla datorer stor, klumpiga och slöa. Nu är datorer små kompakta och kraftfulla.

8077190102_6fcfeda3e5_zI dagens datorer spelar varje komponent i en dator sin roll till det stora hela. En stationär dator idag är uppbyggd på ungefär 7-10 komponenter inuti själva burken som det kallas. Där moderkortet är hjärtat av datorn, det är där du kopplar in alla dina andra komponenter för att dem sak fungera. Där efter behöver du en processor som brukar kallas för datorns hjärna. Den bestämmer hur mycket kräm av allt i datorn nu ska använda beroende på vad du gör. Alltså desto snabbare processor desto snabbare dator.

Till en dator behöver man ju också ström och det får man via ett nätaggregat. Nätaggregatet kopplar man direkt till modekortet som då har ström att ge till alla komponenter. För att ha en snabb processor krävs det RAM-minne med ganska stort utrymme. Det RAM-minnet gör är att det sparar den information som processorn behöver för tillfället. Alltså om du spelar ett spel eller streamar en film så sparas informationen processorn behöver i RAM-minnet tills du slutat spela eller slutat streama.

Om du då har för lite RAM-minne för ett spel som kräver mer utrymme går datorn slöare och hänger inte riktigt med. För informationen får inte plats och då måste processorn gå in i hårddisken eller ut på nätet för att hämta mer info och därför går det långsammare.

I din dator behöver du också lagringsutrymme för att kunna spara alla dina dokument, bilder, spel och alla program som du önskas ha på din dator. Det bästa på marknaden nu är SSD diskar som läser lagringen över ett kretskort. Det man använde och fortfarande använder är HDD diskar där det istället sitter en skiva som snurra. På den här skivan sparas då all info, spel och liknande.

Grafikkort

För att få ut den bästa, klaraste och finaste bilden från datorn till en skärm är användning av ett grafikkort. I de flesta modekort finns det integrerat grafik(grafikkort inbyggt i modekortet). Men det mest optimala är ett dedikerat grafikkort med mycket minne.

Grafikkortets jobb är som om egen avdelning på ett jobb som håller på med bild. Om datorn vill ha en bild framtagen så skickar dom en förfrågan till grafikkortet. Sedan bestämmer grafikkortet hur dom vill få fram just den bilden och hur den ska se ut.

ASUS_GTX-650_Ti_TOP_Cu-II_PCI_Express_3.0_x16_graphics_cardDet funkar lite som med RAM-minnet att processorn skickar information till grafikkortet om en bild t.ex. Grafikkortet bestämmer sedan hur den ska använda alla dess pixlar för att få fram en bild och skickar det vidare till din skärm. Ett grafikkort med mycket minne kan alltså spara mer info om bilder och jobba mycket snabbare för att få ut det till din datorskärm.

Datorköp

Beroende på vad du ska ha din dator till så finns det mycket där ute att välja på. om du ska ha en dator till att bara surfa och kola lite film på nätet så finkar i stort sett vilken modern dator som helst idag.

Om du ska ha din dator till att redigera film, bilder och annat så rekommenderar vi en lite mer kraftfullare dator. En med mycket lagrings utrymme och mycket RAM-minne samt en ny fräsch och snabb processor. Dagens redigeringsprogram kräver ganska mycket RAM-minne så du ska nog titta på en med runt minst 16 GB idag.

Ska du spela och liknande så krävs det att du köper rejäla grejer. En snabb stabil och kraftfull processor och RAM-minne på minst 8 GB. Du bör också kolla efter ett Grafikkort på minst 2-4 GB för att klara av upplösningen som spelen kräver. Du behöver också kolla på vad det är för slags kylning i datorn eftersom alla komponenter gärna sticker i temperatur under spelandet. För bästa spelupplevelse rekommenderar vi en stationär dator.

Det finns väldigt många nya bärbara datorer där ute som är byggda för just spel. Men vi anser att en stationär för samma pris som en gaminglaptop är mycket kraftfullare. Livslängden är bättre samt byte av delar och uppgradering är mycket enklare och billigare till en stationär dator än till en bärbar.